LECTURES DE FESTA. 11 de setembre de 1714

>>El Tro de Falguera
Demà 11 se celebra a tota Catalunya la Diada Nacional, la festa més significativa de tots els catalans i totes les catalanes. Es tracta d’una celebració cívica, amb un simbolisme identitari molt accentuat. A més, és una festa ben singular ja que, en comptes de commemorar una efemèride positiva per al poble de Catalunya, el el que hom comemmora, en realitat, és una derrota militar i el subsgüent sotrac polític.
Són força nombroses —i, algunes, de molta qualitat— les obres que, des de perspectives diferents, se centren en aquest esdeveniment i la seva significació simbòlica. En aquest post hem volgut recomanar-vos un llibre que present, en clau històrica, aquest aconteixament cabdal del passat recent de Catalunya: la caiguda de Barcelona, després d’un brutal setge perllongat durant 14 mesos, en el marc de la Guerra de Sucessió.
Es tracta de una petita obra divulgativa editada per la Generalitat de Catalunya el 2005, escrita per dos grans historiadors que han estudiat a fons el període: Joaquim Albareda i Albert Garcia Espuche.
Aquest llibre té dues parts:
  • Una primera part titulada “Catalunya a la guerra de Successió: de la victòria de 1705 a la pèrdua de les llibertats de 1714”, a càrrec de Joaquim Albareda. En aquest apartat l’autor traça molt encertadament una visió de conjunt de l’evolució del conflicte més important —sobretot per les seves conseqüències— de la història de Catalunya, en què explica les claus de l’autogovern català en el complex de la monarquia hispànica, l’origen del conflicte dinàstic, la seva dimensió de gran guerra internacional, la seva transformación en un conflicte polític netament català i les conseqüències polítiques repressives amb la pèrdua de l’autogovern.
  • Un segon apartat titulat “Memòria d’una ciutat, memòria d’uns ciutadans”, a càrrec d’Albert Garcia Espuche. Aquesta part de l’obra que comentem és un estudi de cas força acurat que descriu l’evolució de la ciutat de Barcelona durant tot el conflicte, des de la seva situació anterior de prosperitat fins a la seva transformació en ciutat vençuda, passant per la sotragada del setge de 1713-1714.
Vet aquí algunes planes d’aquesta obra.

Pitja sobre la imatge per accedir a l’àlbum.

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: