RACONS DE FALGUERA. Plaça Alfons Comín

>>Agustí G. Larios
De les diferents places del barri Falguera, cridem l’atenció sobre una de les més peculiars: la plaça Alfons Comín. En el traçat urbanístic d’una vila o ciutat les places ocupen un espai de centralitat organitzativa, con a conseqüència de la seva ubicació en la cruïlla de diversos carrers, o com a conseqüència de la seva funció rellevant. Doncs bé: la plaça Alfons Comín no ocupa cap centralitat de les esmentades —ni física ni figurada—, sinó que ocupa una posició, en certa mesura, perífèrica dins el traçat urbanístic del barri.
Tal vegada hagi influït en això la seva ubicació adjacent al Parc Falguera i la seva separació física de bona part dels habitatges del barri per mitjà de l’espaiòs carrer Sant Josep, eix vial de Falguera.

Placa de la plaça Alfons Comín. Foto: El tro de Falguera

El seu aspecte actual és clarament el d’una plaça «dura», on la pavimentació sobresurt destacadament. A més, el seu espai central, lliure de qualsevol element ornamental o funcional —com poden ser una font, una estàtua o mobiliari urbà, per exemple—, fa que sigui un espai adient per a realitzar-hi activitats col·lectives, ja que permet la reunió espaiosa de gentades. Un exemple d’això, ben proper en el temps, va ser la part final de l’acte de presentació pública d’El tro de Falguera, el 9 de juny, en què hi van tenir lloc els parlaments i l’espectacle de foc.
La plaça va ser inaugurada el diumenge 5 de febrer de 1984. Comptava amb 6.000 m2 i la seva construcció va costar 11 milions de pessetes.

Inauguració de la plaça Alfons Comín a càrrec de la seva vídua (5-2-1984). Foto: VaiVe.

El Periódico del Llobregat (2-2-1984) la descriu de la manera següent:
La parte central de la misma está pavimentada y adornada con fuentes. Un banco rodea el árbol principal. Existe una zona en donde están ubicados juegos de niños y dos fuentes.

Pl. Alfons Comín. Foto: Butlletí municipal.

La tria d’aquest espai del barri Falguera per dedicar-li uns mots en aquest bloc no és casual; ans al contrari, és ben intencional. I és que, tal dia com avui de fa 32 anys -el 23 de juliol de 1980– va morir prematurament, a Barcelona, Alfonso Carlos Comín, el nom del qual ostenta aquesta plaça santfeliuenca.
Alfonso Carlos Comín va néixer a Saragossa l’any 1933. Als 9 anys, però, es traslladà, juntament amb la seva família, a Barcelona, on va viure fins a la seva mort, esdevinguda després d’una llarga malaltia.

Carlos Alfonso Comín.

Va ser enginyer industrial i periodista, però sobretot sociòleg i polític. La seva condició intel·lectual no era pas aliena a la realitat social i política del darrer franquisme, que li va escaure viure amb intensitat. Va treballar molt directament amb la problemàtica situació dels obrers andalusos immigrats a Catalunya i, també, des de les seves posicions ideològiques cristiana i marxista, va participar en els moviments socials i culturals i es va comprometre en diversos projectes polítics: FLP, Bandera Roja i PSUC. El 1980 va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya.
Abans, però, va desplegar una intensa activitat intel·lectual. El 1973, Comín va ser un dels promotors a Catalunya, juntament amb Joan N. García-Nieto, del moviment «Cristians pel socialisme». El 1977 publicà, per exemple, el llibre Cristianos en el partido, comunistas en la Iglesia. Comín, a més va ser impulsor i director de la revista Taula de canvi, així com director literari de les editorials Nova Terra, Estela i Laia.
Després de la seva mort, el 1983, es va constituir la Fundació Alfons Comín, en memòria seva, i amb l’objectiu prioritari de publicar la seva obra i extendre el compromís social, polític i religiós que va esperonar tothora Alfonso Carlos Comín.
Anuncis
Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: