FESTES D’ARREU. L’Aplec de la Salut

>>Agustí G. Larios
Com sabeu, en aquest bloc dediquem una atenció preferent al patrimoni festiu català, considerat com el pal de paller de la cultura popular i tradicional catalana. I també en aquest bloc hem parlat dels orígens pagans, religiosos i cívics de les festes.
Una de les festes religioses més singulars per als santfeliuencs i santfeliuenques és l’Aplec de la Salut. No és que Sant Feliu sigui l’única vila catalana que veneri la Mare de Déu de la Salut; ans al contrari: també la veneren viles com Rubí, el Papiol i Sabadell, entre d’altres. Però a diferència d’elles, que celebren la festa el 8 de setembre, dia de les maresdedéu trobades, a Sant Feliu l’Aplec de la Salut té lloc el dilluns de Pasqua Granada.
Com ens recorda Joaquim Sedó,

A Sant Feliu de Llobregat, la llegenda explica que la imatge de la Mare de Déu de la Salut va ser trobada per una cabra d’un rabat propietat d’una rica família de Sarrià, can Través. Dia sí dia també, la cabra furgava amb les potes en un mateix punt, al costat d’un gran arbre. El cabrer va cavar la terra en aquell punt exacte i va trobar la imatge. La troballa va ser considerada excepcional i s’hi va erigir un santuari, l’origen de l’ermita actual.

Anys més tard, en plena època de fam i misèria, els habitants de Sant Feliu s’encomanaren a la Mare de Déu perquè els ajudés a tirar endavant. I així succeí. Des d’aleshores, els de Sant Feliu pugen una vegada l’any al santuari en agraïment.

Durant el segle XX, l’Aplec de la Salut ha estat una festa molt arrelada a Sant Feliu i se celebrava, com la resta de les maresdedéu trobades, el 8 de setembre. A principis de la dècada de 1970, però, la festa deixà de celebrar-se.
No serà fins a 1997 quan es va reemprendre aquesta tradició festiva, de la mà de l’associació Amics de les Tradicions de Sant Feliu. Enguany, s’ha assolit el 16è Aplec de la Salut, i és organitzat per l’associació Calaix de Sastre.
La festa té lloc a l’Ermita de la Salut, a la serra de Collserola. Abans, però, cal transportar la imatge de la Mare de Déu de la Salut des de la Catedral de Sant Llorenç fins a l’ermita. Quan s’arriba a l’ermita, hi ha la hissada de bandera i el pregó, que enguany és a càrrec de Gemma Subirana.
A continuació, algunes colles i coral de la ciutat hi executen les seves actuacions. Enguany, com a novetat, hi haurà la presència d’El tro de Falguera, que hi farà una mena de pre-estrena. A les 12 del migdia se celebra missa.
Acabada la missa, es desplaça una mica la festa, ja que a l’explanada l’esbart de l’Agrupació Cultural Folklòrica interpreta el ball de la Soca, al voltant de la gransoca. Possiblement, l’origen d’aquest balls interpretat per solters i solteres de la vila sigui arcàic, ja que hi és associat un simbolisme de fertilitat.
Vet aquí un vídeo del ball de la Soca.
Després del ball de la Soca, hi ha la ballada de sardanes, el dinar popular i, ja a la tarda, el sorteig d’un xai.
Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: