Tres mesos de bloc

>>Agustí G. Larios
El primer post d’aquest bloc va ser publicat el 5 de desembre de 2011 i s’hi donava compte de la constitució, a tots els efectes, de la colla El tro de Falguera. Des d’aleshores ençà han transcorregut tres mesos en els quals aquest bloc a anat prenent forma i intensitat.
La intenció és ben clara, però tal vegada s’escaigui palesar-la: la colla no només vol realitzar activitats tradicionals de foc i percussió, sinó que, a més, vol treballar per a l’afermament de la cultura tradicional catalana. I, des d’aquesta perspectiva, aquest bloc s’esdevé una eina adient, ja que permet fer difusió, alhora, de les activitats d’El tro de Falguera i algunes de les força nombroses manifestacions del patrimoni cultural tradicional.

Les seccions del bloc

En aquests moments, el bloc compta amb un seguit de seccions temàtiques fixes, cadascuna de les quals amb una periodicitat mensual. En són aquestes:
  • «Festes d’arreu». Espai per fer-nos ressò de la celebració d’alguna manifestació festiva de les moltes que tenen lloc en els Païssos Catalans i que poden resultar d’interès, per la seva proximitat, per la seva tradició, pel seu simbolisme, etc. A més de la seva vinculació al calendari, s’escau fer-ne una breu explicació: significat, estructura, etc.
  • «En conversa amb…». La tradició festiva és una construcció col·lectiva, fruit de l’aportació, sobretot, d’entitats que apleguen persones. En aquesta secció volem donar veu a altres veus, en primera persona, mitjançant un diàleg a l’entorn de preocupacions i interessos compartits.
  • «Visita virtual». Afortunadament, són nombroses les entitats que, d’una manera o altra, treballen per la recuperació i difusió de la cultura tradicional catalana. En aquesta secció donen a conèoxer les seves finalitats i activitats a partir de la consulta dels seus webs.
  • «Lectures de festa». Secció destinada a donar a conèixer publicacions —ja siguin novetats com textos considerats «clàssics»— que tractin els diferents vessants del fet festiu tradicional a casa nostra.
  • «Notícia del passat». Les festes santfeliuenques actuals tenen una fesomia ben concreta qu és el resultat d’una evolució. Per tal de comprovar aquest dinamisme, mirem de recuperar del passat cròniques publicades sobre algunes d’elles o alguns del secus aspectes concrets.
  • «Bocins de tradició». Petit espai que recull algun proverbi o dita popular relacionat amb aquell mes, ja sigui pel que fa a la meteorologia, a la gastronomia, a la festa, etc.

«Racons de Falguera», nova secció

Dels trets identificadors d’El tro de Falguera, hi ha un que sobresurt destacadament: la vinculació de la colla amb el barri Falguera. Sota aquesta inspiració neix la nova secció d’aquest bloc «Racons de Falguera», en la qual volem reseguir akguns dels espais més emblemàtics d’aquest barri santfeliuenc.
D’aquesta manera, coneixerem alguns dels indrets en els quals els veïns i les veïnes del barri Falguera passen o han passat algunes estones de la seva vida quotidiana, treballant, comprant, estudiant, vivint, transsitant, passant estones d’oci, etc. O altrament dit: recordarem Matacàs, la fàbrica de le xemeneia, el mercat, el col·legi Modelo, els pisos de la KD, el carrer Falguera, la riera de la Salut, les places Alfons Comín, Felip Alcántara, etc.
Encetarem aviat la nova secció, ja que el calendari festiu —tan present en aquest bloc— ens ofereix la possibilitat de fer-ho, tot coneixent un espai com el parc de l 8 de març.
Deixa un comentari

1 comentari

  1. RACONS DE FALGUERA. El parc del 8 de Març « EL TRO DE FALGUERA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: