VISITA VIRTUAL. L’Associació Cultural Joan Amades

>>Agustí G. Larios
Us proposem una visita virtual —no pas física— a una associació que treballa per la recuperació i difusió de la cultura tradicional catalana: l’Associació Cultural Joan Amades. Així com aquesta, hi ha altres entitats catalanes —i, concretament, algunes santfeliuenques— que fan una tasca rellevant en aquest terreny. Des d’El tro de Falguera volem cridar l’atenció sobre la valua de la seva feina, motiu pel qual ens proposem donar-vos-les a conèixer en aquesta secció que anomenem «visita virtual».

L’Associació Cultural Joan Amades i les seves activitats

Segons indica al seu web, l’Associació Cultural Joan Amades «és una organització sense afany de lucre formada per persones vinculades a la cultura popular que s’apleguen amb la finalitat de publicar els materials que el folklorista Joan Amades va deixar inèdits».

Joan Amades i Gelats.

El folklorista Joan Amades va realitzar una tasca notable de recopilació de materials culturals. Tot i que molts dels seus treballs van ser publicats, d’altres van restar inèdits. Per això, l’associació té l’objectiu prioritari de publicar-los en la biblioteca «Biblioteca Joan Amades, llegat Consol Mallofré».
D’altra banda, l’associació reedita com a facsímil les obres publicades del folklorista català, aplegades a la col·lecció «Biblioteca de Tradicions Populars».
Finalment, l’associació va instituir el 2001 i, des d’aleshores, atorga anualment el Premi Joan Amades de cultura popular i tradicional, per tal de «reconèixer el mèrit i la tasca que en el món de l’activisme en favor de la cultura popular i tradicional catalana desenvolupa, de manera constant, esforçada i desinteressada, persones i/o organitzacions».

Biografia i bibliografia de Joan Amades

L’Associació Cultural Joan Amades, lògicament, té molt d’interès a donar a conèixer, no només l’obra, sinó també la biografia i personalitat d’aquest singular folklorista. A tal fi, al web de l’associació hi ha una biografia detallada de Joan Amades, basada en l’obra El món de Joan Amades de Lluís Calvo i Calvo (1990), així com un catàleg bibliogràfic elaborat per Llorenç Prats, Maurici Carbó i Imma Pla.

Captura de pantalla del web.

Biblioteca-arxiu Joan Amades

Al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya —concretament, al Centre de Documentació i Recerca de la Cultura Popular i Tradicional Catalana— hi ha el fons documental «Arxiu Joan Amades» (AJA).
Aquest fons està integrat per dos subfons: la biblioteca-hemeroteca i l’arxiu documental (format, al seu torn, per obra gràfica, fotografia, epistolari i vària).

Captura de pantalla del web.

La galeria de treballs

Dins d’aquest apartat al web de l’associació s’arrepleguen un seguit de materials i estudis força interessants sobre Joan Amades i la seva tasca:
• Articles i conferències
• Exposicions: «Joan Amades, la memòria del poble» i «El quixot dels ignorants»
• Auques de Joan Amades
• Manifest de l’any Amades 2009
• Material didàctic

Auca de Joan Amades.

La galeria d’imatges

Un altre apartat del web de l’associació està destinat a recollir una petita mostra gràfica amb algunes imatges personals de Joan Amades i d’altres corresponents al fons gràfic pertanyent a l’AJA que hem esmentat abans.

Captura de pantalla del web.

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: