NOTÍCIA DEL PASSAT. Entrevista als gegants

Gegants de la Ciutat.

>>Agustí G. Larios
Tal com hem acordat com a entitat, El tro de Falguera treballa per a l’arrelament i el desenvolupament de les festes populars; i una manera de fer-ho és donar a conèixer alguns dels elements més rellevants de les festes: els seus significats, els seus rituals, els seus elements materials i immaterials, els seus protagonistes (individuals i col·lectius), etc. Per aquesta raó, en aquest bloc mirem de fer-nos ressò de tot allò que fa El tro de Falguera, però també d’algunes altres coses que fan altres entitats o que, en un sentit global, tenen a veure amb la tradició festiva popular catalana, que és força rica. Val a dir, a més, que això afecta a les manifestacions festives pròpies del barri Falguera, a les de la ciutat de Sant Feliu i les de Catalunya, perquè, més enllà d’aquests àmbits geogràfics, comparteixen un nexe d’unió com és que totes elles formen part de la cultura popular catalana.
Aquestes paraules inicials venen a tomb, perquè en la secció “Notícia del passat” d’aquest mes no ens centrem en cap dels dos elements identificadors més evidents d’El tro de Falguera, com són el foc i la música, sinó que tractem la festa popular, en aquest cas a Sant Feliu, fent una aproximació a una manifestació encara més tradicional a la nostra ciutat: els gegants. Vet aquí, doncs, que ens remuntem a 1957 per recuperar dues planes de la revista santfeliuenca Alba, una publicació de la parròquia de Sant Llorenç que fou editada entre 1948 i 1968.

Capçalera de la revista parroquial Alba.

Es tracta d’una entrevista fictícia o inventada —d’altra banda, val a dir que es tractava d’un recurs estilístic gens inusual en els difícils anys de la dictadura franquista—, en la qual els gegants de la ciutat de Sant Feliu, que ara anomenem Gegants Vells de la Ciutat, responen les preguntes del destacat pintor local i col·laborador d’Alba, Joan Torras Viver.

Els Gegants de la Ciutat. Font: ICC.

Aquests gegants, com recorda Ricard Vinyets (“Els Gegants Vells de Sant Feliu de Llobregat”, revista Gegants, núm. 84, hivern de 2008), van ser estrenats per la processó del Corpus de 1955, i durant una quinzena d’anys van participar en aquesta celebració i en la Festa Major —aleshores, per Sant Llorenç—. Actualment, hi ha dos gegantonets, anomenats Mercè i Llorenç, que són una rèplica d’aquestes figures.
Vet aquí la sucosa entrevista entre Joan Torras i els gegants de Sant Feliu de Llobregat.


Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: