FESTES D’ARREU. La Fira de la Candelera

Cartell de la Fira de la Candelera.

>>Agustí G. Larios

El 2 de febrer és la diada de la Candelera, i s’escau a mig camí entre l’inici i la fi de l’hivern, a 40 dies justos exactes després del solstici d’hivern. Per tant, aquesta data constitueix un moment especial dins del calendari anual. Segons la tradició secular, a més, es considera que en aquest dia es pot saber quant de temps resta perquè arribi el bon temps, segons sigui la fase de la lluna. Un dels refranys més coneguts relacionat amb aquesta qüestió diu així: «Si la Candelera plora, l’hivern és fora; // si la Candelera riu, el fred és viu». Una interpretació d’aquesta dita considera que si el dia de la Candelera plou o no, la primavera tardarà més o menys en arribar. Però una segona interpretació d’aquest refrany, considera que si la nit de la Candelera hi ha lluna nova (és a dir, que no es veu), la Candelera plora i, per tant, la primavera s’avança; i si hi ha lluna plena, s’entén que la Candelera riu, la qual cosa indica que la primavera tardarà més en arribar.

Durant aquests dies tenen lloc divereses manifestacions festives, algunes més profanes i altres més religioses.

Des d’un punt de vistà profà, més proper al cicle de vida natural, hom celebra l’entrada de branques florides o els balls i festes de l’Ós. Segons una antiquíssima tradició europea, el dia de la Candelera l’ós surt del seu cau i mira el cel nocturn. Si hi ha lluna plena torna al seu refugi hivernal i prolonga la seva letargia durant quaranta dies més; en canvi, si hi ha lluna nova, surt del seu cau, ja que l’hivern ha acabat i ha començat la primavera.

Des d’un punt de vista cristià, la Candelera és una festa mariana de purificació basada en la tradició jueva: en temps de Jesucrist, segons aquesta tradició, 40 dies després que una dona hagués donat a llum, havia d’anar al temple a presentar el nounat als sacerdots i fer una petita ofrena. Segons la tradició cristiana, com que Jesús va néixer el 25 de desembre, 40 dies més tard, és a dir, el 2 de febrer, Maria va anar a presentar-lo als sacerdots. La celebració cristiana de la Candelera, per tant, rememora i recrea aquest fet.

El primer cap de setmana del mes de febrer la cita festiva obligada és a Molins de Rei, ja que la Fira de la Candelera és la celebració més emblemàtica d’aquesta vila baixllobregatina des de fa més d’un segle i mig.

Vista aèria de Molins de Rei. Font: Google Earth.

La Fira de la Candelera va ser instituïda per la reina Isabel II arran una petició realitzada per un grup de grans propietaris locals i de l’Ajuntament de Molins de Rei. La primera Fira de la Candelera se celebrà el 1852, com una mostra agrícola i de bestiar. Des d’aleshores, l’activitat firal a anat prenent noves dimensions amb el pas del temps i de les edicions successives, fins a arribar a l’edició 161 d’enguany, que tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de febrer.

L’agricultura és l’essència de la Fira de la Candelera i es manifesta en molts vessants: planters, jardineria, maquinària agrícola, cavalls, vins, alimentació, artesania, etc.; però la Fira de la Candelera també acull en el seu si un regitzell d’activitats socioculturals lúdiques i festives, com ara el pregó, l’esmorzar dels traginers, els concursos, les exposicions, les actuacions teatras, etc.

Fira de la Candelera. Foto: Ajuntamenbt de Molins de Rei.

Fira de la Candelera. Foto: http://www.festes.org

Fira de la Candelera. Foto: http://www.festes.org

Podeu accedir al programa oficial de la Fira de la Candelera d’enguany aquí.

Plànol de la Fira de la Candelera (2012).

Per fer-vos una idea de les nombroses activitats que s’hi desenvolupen, vet aquí el text d’una auca que ho explica de manera molt entenedora.

Auca de la Fira de la Candelera. Text: Ramon Cuéllar i Sorribes.

D’ençà el 24 de desembre de 2002, en virtud d’un acord del Govern de la Generalitat de Catalunya, la Fira de la Candelera té la condició de Festa Tradicional d’Interès Nacional, atès que és considerada una celebració integrada per un conjunt estructurat de manifestacions de la cultura tradicional catalana d’especial arrelament i rellevància tant local com nacional.

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: