NOTÍCIA DEL PASSAT. El correfoc de 1985

Butlletí (octubre de 1985).

>>Agustí G. Larios

El correfoc és una de les activitats més destacades de la Festa de Tardor de San Feliu. La fesomia actual de la festa major sentafeliuenca és el resultat d’una elaboració menada pels primers ajuntaments democràtics després de la dictadura franquista, els quals van considerar una prioritat de la seva gestió adaptar la tradició festiva local a la nova realitat com a ciutat de Sant Feliu. D’aquesta manera, en les primeres edicions de la festa es van anar incorporant progressivament diferents elements festius nous, com ara els gegants, els capgrosos, el Drac i la Garsa.

Però a banda dels elements festius materials –que s’acompanyaren d’altres elements immaterials com una cercavila, un conte, una cançó, un ball, etc.-, en el marc de la Festa de Tardor s’ha anat consolidant un seguit d’activitats participatives per a la población de la nostra ciutat: el seguici, el bany d’escuma… i el correfoc. Aquesta darrera és una de les més ben acollides pels santfeliuencs i santfeliuenques, perquè combina dos aspectes singulars: un paper molt actiu dels ciutadans que hi participen, que esdevé actor de la festa més que no pas espectador de la festa; i, a més, la manera de viure el correfoc amb una gran intensitat d’emocions.

Hem recuperat uns fragments informatius del Butlletí municipal d’octubre de 1985 que fan referencia al correfoc de la Festa de Tardor d’aquell any. Tot i que la qualitat de l’original no és gaire bona –ja han passat 27 anys!-, no ens estem de reproduir tres fragments en els quals s’informa sobre les figures i colles que hi participaven i sobre el recorregut del correfoc, així com també uns consells pràctics per a qui volgués prendre-hi part.

Participants en el correfoc de 1985.

Recorregut del correfoc de 1985.

Recomanacions per al correfoc de 1985.

En aquells correfocs eren freqüents dues coses: que els participants demanéssin als veïns que els llencessin aigua des de les finestres i balcons de les cases seves, cosa que aquests feien; i la finalització del correfoc culminava amb uns quants joves banyats dins de la font que aleshores hi havia a la plaça de la vila.

Finalment, només per contextualitzar una mica, vet aquí algunes dades: feia quatre anys i mig que uns quants militars havien realitzat un cop d’estat que no va reixir; Felipe González, del PSOE, era el president del govern espanyol; Jordi Pujol, de CiU, era el president de la Generalitat de Catalunya; i  l’alcalde de Sant Feliu era Francesc Baltasar, del PSUC; Espanya tot just acabava de signat l’acord d’ingrès a la que aleshores s’anomenava Comunitat Europea, però no podiem ni imaginar-nos que en el futur fariem servir una moneda que no fos la pesseta; a la televisió només se sintonitzaven els dos Canals de TVE i TV3; i la presència d’un ordinador en una llar —i menys encara que estigués connectat a alguna cosa fora d’ella— era un fet extraordinàriament inusual.

Entrada prèvia
Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: