LECTURES DE FESTA. Calendari de festes de Catalunya, Andorra i la Franja

>>Agustí G. Larios

Encetem una nova secció d’aquest bloc que hem batejat com a «Lectures de festa» i en la qual volem donar a conèixer publicacions —ja siguin novetats acabades d’editar com textos que hom podria considerar «clàssics»— que tractin els diferents vessants del fet festiu tradicional a casa nostra.

Coberta de Calendari de festes de catalunya, Andorra i la Franja.

I comencem tot recomanant-vos una obra senyera, editada el 1989 a partir d’una iniciativa de la Fundació Serveis de Cultura Popular, que és un recull força exhaustiu de les manifestacions festives al Principat, així com també a Andorra i la Franja.

Segons indicaven els editors a la contracoberta, «aquest llibre, fruit de cinc anys de treball d’un equip d’experts i col·laboradors, ofereix l’inventari més complet i rigorós que mai s’hagi fet sobre el patrimoni festiu català. Conté l’enumeració cronològica i la descripció de totes les festes i clebracions populars que, en nombre de més de 8.000, se celebren a Catalunya, Andorra i la Franja. Precedida i acompanyada d’una gran quantitat d’informacions antropològiques, històriques i hagiogràfiques, la relació de festes inclou una breu explicació del contingut de cada una de les celebracions, amb freqüents referències històriques, geogràfiques i artístiques. S’ha tingut una cura especial en la consignació de les fonts bibliogràfiques —més de 30.000— festa per festa i en la confecció de dos índexs que faciliten la consulta de l’obra: el de noms de festes i el de llocs de celebració.»

J. Roma. «Foc i fum» (pàg. 60).

De les informacions prèvies a la relació de festes hem seleccionat una de ben adient: «Foc i fum», a càrrec de Josefina Roma. I dels exemples de festes recollides, n’hem seleccionat una de ben coneguda per als santfeliuencs i santfeliuenques, que tot seguit transcribim:

Sant Feliu de Llobregat (Bll) Festes de Tardor. Dedicades a sant Ramir, copatró de la ciutat, solen durar 4 dies i els actes festius es reparteixen per diversos carrers. Dissabte al vespre, corre-foc amb dracs, diables, la Garsa —animal fantàstic propi de la ciutat— i trabucaires (creats el 1989). Gegants i cap-grossos, comprats el 1981. Cantada d’havaneres. Als matins, matinada amb els grallers. Un altre dia, concurs de pesca fluvial i focs artificials. Cursa popular (des de 1979) i cursa ciclista. Des de 1975, concurs-exposició de canaricultura. Bany d’escuma —organitzat pels bombers—, sardinada, xocolatada, concurs de dibuix i festival de sevillanes.

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: