FESTES D’ARREU. Reis

Els Reis d'Orient en la seva visita a Sant Feliu (5-1-2011).

>>Agustí G. Larios

Amb aquesta anotació al bloc encetem una nova secció en la qual colem recordar algunes de les més significatives tradicions festives d’arreu. El calendari festiu a Catalunya és ben ple de diades en les quals hom realitza celebracions concretes. Algunes d’aquestes festes són comunes a tot el territori català i d’altres són festivitats locals. Al llarg de l’any, a «Festes d’arreu» anirem fent recordatori d’algunes d’aquestes mostres més destacades del patrimoni festiu català.

ELS REIS MAGS, ELS REIS D’ORIENT O, SENZILLAMENT, ELS REIS

Segons el Nou Testament, són uns personatges mags o savis que van anar a Betlem a retre culte al nen Jesús. Procedien d’Orient i van fer el seu camí guiats per una estrella que els va menar fins a l’indret on havia nascut el nou rei dels jueus. Les ofrenes que van dur a l’infant van ser or, encens i mirra. Els tres Reis són Melcior, el rei blanc (de pell clara i barba blanca); Gaspar, el rei ros (de pell blanca i cabell castany); i Baltasar , el rei negre (de pell i cabells negres) i van precedits per uns emissaris o patges.

ELS PATGES

El patge Shelim.

Les cavalcades dels Reis van precedides per la visita d’un patge de Ses Majestats. Es tracta d’un personatge màgic que, batejat amb noms diversos, acompleix la funció de preparar els ànims a la quitxalla, anunciar la pròxima arribada dels Reis a la vila i recollir les cartes que els nens i nenes els porten -amb la llista de regals i joguines que desitgen- per tal d’entregar-les a Melcior, Gaspar i Baltasar. En el cas de Sant Feliu, el patge de Ses Magestats es diu Shelim. D’altra banda, moltes són les poblacions en què la mainada reb als Reis amb fanalets. Hom creu que, gràcies a la claror dels fanalets, els Reis podran veure bé el camí i no es perdran. Generalment, són de paper i acostumen a portar una espelma a dins, que s’encén la nit de la Cavalcada.

LA CAVALCADA DE REIS

Els Reis d'Orient en la seva visita a Sant Feliu (5-1-2009).

El vespre del dia 5 de gener és una jornada d’espera excitant per als infants. Tradicionalment, els Reis arriben als pobles catalans el dia 5 de gener a la nit en el marc de grans cavalcades. A les cavalcades els Reis saluden als infants, els mostren que han arribat i reparteixen caramels i els regals que els nens han demanat. En un principi, aquests Tres Reis només eren uns personatges imaginaris, uns éssers eteris que es deia que portaven regals als nens, emulant el que havien fet quan van anar a adorar al nen Jesús recent nascut. Les primeres Cavalcades Reials, amb l’arribada física dels Reis Mags als pobles i ciutats, no es començaren a fer fins a mitjans del segle XX.

Ban Reial.

A Sant Feliu de Llobregat, el dijous 5 de gener, a les 18 h, els Reis Mags iniciaran des dels jardins del Palau Falguera la tradicional Cavalcada pels carrers de la ciutat. El recorregut que faran Ses Majestats és el següent: Palau Falguera, Ramón y Cajal, Sant Josep, Rupert Lladó, Falguera, prolongació Falguera, Pins, Miquel Coll i Alentorn, Hospitalet, Constitució, Sànson, Europa, Picasso, Constitució, Santa Creu, Marquesa de Castellbell, Comte de Vilardaga, Clementina Arderiu, Marquès de Monistrol, Girona, Josep Ricart, Montejurra, Laureà Miró, Jacint Verdaguer, Sant Llorenç, Bertrand, Pi i Margall i plaça de la Vila.

La comitiva reial arribarà a la plaça de la Vila a les 20 h, on serà rebuda per les autoritats de la ciutat. A continuació, l’alcalde de la ciutat, Jordi San José, lliurarà al rei Melcior el pa i la sal com a símbol d’acolliment. Nens i nenes del Consell d’Infants participaran en l’acte. Així, un infant lliurarà al rei Melcior una rosa com a símbol de la ciutat; un altre infant donarà la clau de la ciutat al rei Gaspar i un tercer llegirà la carta de benvinguda amb els desitjos de tots els nens i les nenes de Sant Feliu que després lliurarà al rei Baltasar. Tot seguit, Ses Majestats i l’alcalde pronunciaran un breu discurs des del balcó de l’Ajuntament adreçat a tota la ciutadania. Posteriorment, els reis recolliran les cartes dels nens i nenes des dels trons reials que s’hauran instal·lat a la plaça de la Vila.

LA DIADA DE REIS

Els Reis d'Orient i els regals.

El dia de Reis és una festa tradicional d’orígen catòlic que se celebra el matí després de la nit de Reis, és a dir el 6 de gener al matí. Els nens comproven que els camells dels Reis Mags han begut l’aigua que els havien deixat, que els reis han tastat el torrons i les neules i que els han deixat algun regal, o en el cas pitjor, si s’han portat malament, carbó de sucre. És un dia festiu a Espanya, Itàlia i altres països, cosa que permet preparar el darrer dinar familiar des les festes de Nadal, acabar els torrons, neules i dolços i enllestir l’àpat amb el tradicional tortell de reis. A d’altres països no és un dia festiu, així la festifitat de l’epifania es trasllada al primer diumenge després del 6 de gener. És el cas de França, per exemple, on la festa consisteix només en l’àpat acabat amb un pastís, que pot ser una pasta fullada farcida de massapà o, en alguns indrets d’Occitània, un tortell molt semblant al dels Països Catalans (i Portugal, etc.).

El carbó de sucre ara és una llaminadura que recorda els nens que, si es porten malament, els reis els veuen. Però en origen era carbó real, un regal de classes humils ben valuós, ja que volia dir escalfor i llum, una versió de regal més moderna, però molt menys emblemàtica, i potser en part per això mai no l’arribada a substituir, que el tió de Nadal, la funció inicial del qual era la mateixa (a més de fer de joguina).

UNA EXPOSICIÓ VIRTUAL: CARTES ALS REIS D’ORIENT (ANYS 1921-1924)

La Universitat de Barcelona va organitzar el desembre de 2010 una exposició virtual ben curiosa, a partir d’un plec de cartes als Reis escrites per una colla de nens i nenes entre els anys 1921 i 1924.

Exposició Cartes als Reis d'Orient.

El conjunt de cartes es conserva al Fons Personal de Pere Bosch i Gimpera que està dipositat a la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història. Van ser remeses des dels magatzems Rodríguez i El Siglo amb seu a les ciutats de Madrid i Barcelona, entre 1921 i 1924, a sol·licitud de Tomàs Carreras i Artau, professor catedràtic d’Ètica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona.

Exemple de carta als Reis.

L’objectiu de disposar de cartes escrites pels nens i nenes als Reis és obtenir informació directa sobre els desitjos infantils com a matèria d’estudi i investigació en diversos vessants del coneixement que més atreien Carreras: la psicologia, en aquest cas infantil, i el comportament col·lectiu de la societat.

La galeria d’imatges de les cartes als Reis que es presenta és una selecció entre la totalitat de les que es conserven.

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: